Chłodnictwo w praktyce


Początek chłodnictwa sięga już pradawnych czasów, kiedy do chłodnictwa używany był lód i śnieg. Uważa się, że już w starożytności Azjaci umieli chłodzić napoje za pomocą lodu samoistnie powstającego w górach. Współcześnie technologia jest już z oczywistych przyczyn o wiele wyraźniej zaawansowana – spotykane jest choćby ochłodzenie substancji chemicznych do temperatury prawie idealnie bliskiej zeru absolutnemu – ma to istotne zastosowanie w fizyce. Nadzwyczaj niewysokie temperatury są znacznie ważne również w lotnictwie oraz przy skraplaniu gazów.
Kiedy pomyślisz, że warto poznać więcej szczegółów wiążących się z podnoszoną tu problematyką, zerknij pod link – w tamtym miejscu odnajdziesz pokrewne zagadnienia.
Ma to istotne znaczenie również przy bardzo zwykłych czynnościach – dla przykładu wysokiej jakości lody są wytwarzane za pomocą technologii wykorzystujących ciekły azot. Automatyka chłodnicza ma w posiadaniu bardzo mnóstwo zastosowań, i wymienione bynajmniej nie wyczerpują tematu – ma ważne znaczenie w życiu każdego człowieka, chociażby w transportowaniu żywności i klimatyzacji. Tajemniczo brzmiąca liofilizacja, pojawiająca się czasami na etykietach produktów żywnościowych, to nic innego jak bardzo sprawna metoda suszenia żywności w niskich temperaturach, która umożliwia na zachowanie wielu witamin i wartości odżywczych , a także pierwotnego smaku. Na ten temat rozpisano się również tu.
Automatyka chłodnicza to przede wszystkim liczne metody odprowadzania ciepła, które da się zyskać za pomocą licznych zjawisk znanych z fizyki. Do wysoce często wykorzystywanego procesu zalicza się dla przykładu desorpcja, czyli pobieranie ciepła. Można to uzyskać dla przykładu przez uwalnianie poszczególnego gazu przez ciecz, lecz jest wiele innych metod. Desorpcja ma wysoce różne zastosowanie – od niewielkich urządzeń, tych jak pompy ciepła, jak i te zaprojektowane do fachowego użytku.
Leave a Comment